Поскъпването на повечето хранителни стоки през миналата година, вследствие на прекъсването

...
Поскъпването на повечето хранителни стоки през миналата година, вследствие на прекъсването
Коментари Харесай

Светът изпрати 2022 г. с рекордни цени на храните

Поскъпването на множеството хранителни артикули през предходната година, вследствие на спирането на доставките, породено от съветската инвазия в Украйна, породи опасения за дефицит и изпрати показателя на междинните цени на Световната организация по прехраната (ФАО) към Организация на обединените нации до най-високото равнище в историята, оповестява " Ройтерс ".

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава интернационалните цени на най-търгуваните хранителни артикули в международен мащаб, достигна средно 143,7 пункта през 2022 г. Тази стойност е с 14,3% повече от 2021 година и най-високата от началото на статистиката през 1990 година

Индексът към този момент беше повишен с 28% през 2021 година по отношение на миналата година, защото международната стопанска система се възстановяваше от въздействието на пандемията.

Цените на храните скочиха след нашествието на Русия в Украйна през февруари предходната година заради опасения от спиране на търговията в Черно море. Оттогава имаше прочут спад на цените, частично заради подкрепяния от Организация на обединените нации канал за експорт на зърно от Украйна и вероятността за възстановяване на доставките в страните производителки.

През декември бенчмарк показателят падна за девети следващ месец до 132,4 пункта, спрямо регистрираните 135,00 пункта за ноември, които в началото бяха изчислени на 135,7 пункта.

По-спокойните цени на питателните артикули са добре пристигнали след две доста нестабилни години, съобщи основният икономист на ФАО Максимо Тореро.

Спадът на показателя през декември се дължи на понижението на интернационалните цени на растителните масла, както и на известно поевтиняване на зърнените храни и месото, което обаче е смекчено от лекото повишаване на цените на захарта и млечните артикули, показва ФАО.

През цялата 2022 година четири от петте хранителни подиндекса на агецията - зърнени храни, месо, млечни артикули и растителни масла - доближиха рекордни стойности, до момента в който петият - захарта, се задържа 10-годишен връх.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се увеличи със 17,9% през 2022 година заради поредност от фактори, измежду които обилни разстройства на пазара, по-високи разноски за сила и вложени запаси, неподходящо време и продължаващо мощно световно търсене на храни, отбелязва организацията на Организация на обединените нации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР